Førstehjælp i den danske sommer

Hvordan holder du myg og hvepse på afstand? Hvordan forebygger du hedeslag? Og hvad bør sommer-medicinskabet indeholde?

Sommeren er en herlig tid. Sol, ferie, afslapning og oplevelser. Men sommerens glæder skulle nødigt spoleres af hedeslag, solskoldninger eller af nærkontakt med en brandmand.
Skulle uheldet alligevel være ude, kommer her en række gode råd, så eventuelt uheldige oplevelser forsvinder lige så let og hurtigt som en lille grå sky, der for et øjeblik kan formørke en ellers blå og skyfri sommerhimmel.
Hedeslag og dehydrering

Hedeslag kan opstå på særligt varme dage, hvor kroppen ikke kan komme af med varmen, eller når varmeproduktionen i kroppen stiger, fx ved større fysisk anstrengelse. En af måderne, kroppen prøver at komme af med varmen på, er ved at svede.

Dehydrering opstår, hvis vi ikke drikker nok væske i forhold til det væsketab, kroppen naturligt reagerer med, når vi fx sveder på en varm sommerdag. Men ud over vand mister vi også salt, når vi sveder. Derfor kan det være nødvendigt at drikke en blanding af vand, salt og sukker.

Opskriften er 1 liter kogt vand, 1/2 teskefuld bordsalt og 2-3 spiseskefulde sukker. Du kan smage drikken til med saften af en appelsin.

Du kan også købe et pulver bestående af forskellige salte, der skal opløses i afkølet, kogt vand. Desuden kan man købe salttabletter, men de er dog først nødvendige ved rejser i varmere klimaer end det danske sommervejr!

For at forebygge hedeslag er det vigtigt at søge skygge, have løsthængende tøj på, drikke rigeligt med væske og evt. afkøle kroppen med en dukkert i havet.
Solskoldning og brandmænd
Under en badetur med brandmænd i farvandet kan man blive ramt af deres røde fangtråde, som kan efterlade små nåle i huden. De kan fjernes med en kniv, pinden fra en spist is eller en skarp sten. Ved berøring af nålen på fangtråden udløses der gift, og det er den, som giver den brændende smerte i huden. Smerten kan lindres med bedøvende creme.

Solcreme med en høj faktor forebygger solskoldning. Vær opmærksom på din hudtype. Lys hud kræver højere faktor. Det anbefales at undgå solen mellem klokken 12 og 15. Små børn skal altid have let tøj på, når de er ude i solen. Hvis uheldet alligevel er ude, og du er blevet solskoldet, kan du smøre eller duppe de ramte områder med bedøvende lotion, gel og salve eller kølende aftersun


Relaterede sider:


Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv