Skovflåt

 

Skovflåten findes i skov, i krat og i områder med højt græs. Den bider sig fast i huden med sine stærke kæber og suger blod. Flåten kan være inficeret og dermed forårsage en infektion hos mennesker.

Infektionen kan give alvorlige følgesygdomme i form af skader på hjerte og centralnervesystem.

Den mest kendte flåtbårne sygdom hedder Borreliose. Flere danske undersøgelser viser, at op imod 20% af flåterne er inficeret med mikroorganismen Borrelia Burgdorferi, der er årsagen til den alvorlige sygdom. Ca. 2000 mennesker pådrager sig årligt i DK en borreliainfektion med kliniske symptomer. Skovflåten kan også være bærer at Tick Borne Encephalitis (TBE) også kaldet østeuropæisk hjernebetændelse. I Danmark er sygdommen hidtil kun fundet på Bornholm.

Det er derfor vigtigt, at skovflåten fjernes hurtigst muligt. Jo længere tid, den sidder, jo større risiko er der for, at den overfører infektion til mennesket.

Flåten fjernes bedst med en flåttang, men en almindelig pincet kan også bruges. Pincettens ben eller tangens slynge placeres omkring skovflåtens hoved, tæt på huden, og pincetten eller tangen lukkes. Herefter drejes pincetten eller tangen forsigtigt rundt, uden at trække - skovflåten vil nu slippe sit greb og falde ud.


Hvis der i de følgende dage kommer rødme omkring stikstedet, skal man kontakte en læge hurtigst muligt, da det er meget vigtigt at få en penicillinbehandling sat i gang.

Læs mere her om skovflåter og på http://www.skovflaaten.dk/Relaterede sider:


Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv