Sikkerhedsudstyr kan forebygge gør det selv-ulykker

21.000 kommer årligt til skade ved gør det selv-arbejde. Mange af ulykkerne kan forebygges med det rigtige sikkerhedsudstyr.
 

Mange gør det selv-ulykker kan forebygges med det rette sikkerhedsudstyr. F.eks. sikkerhedsbriller ved arbejde med en vinkelsliber, så du undgår at få gnister eller partikler i øjnene.

Køb sikkerhedsudstyr, når du køber værktøj

mand med sikkerhedsudstyr.jpg Sikkerhedsudstyr kan lejes eller købes i byggemarkederne. Men det er der desværre ikke ret mange, der gør, mener Casper Kjerumgaard, tømrer og fagredaktør i Bolius.

- Når nu gør det selv-folket alligevel går ud og bruger en masse penge på værktøj og materialer, så er det mindst lige så vigtigt at bruge penge på det rigtige sikkerhedsudstyr, siger han.
 
21.000 gør det selv-ulykker i 2006

Gør det selv-arbejde er ikke ufarligt. Ifølge tal fra Ulykkesregisteret ved Statens Institut for Folkesundhed skete der ca. 21.000 gør det selv-ulykker i 2006. Et antal, der har været nogenlunde konstant de senere år.

Ifølge Ulykkesregisteret er 80 procent af de tilskadekomne mænd, og de fleste er i alderen 30-64 år.

Flest ulykker med stiger

I 2006 var de hyppigste årsager til hospitalsbesøg ved gør det selv-arbejde:

  • Fald fra stiger og stilladser (4.200 tilfælde)

  • Ulykker med kniv og hobbykniv (3.100 tilfælde)

  • Skader med en vinkelsliber (1.700 tilfælde).
Tænk dig om og undgå gør det selv-ulykker
Casper Kjerumgaard har følgende råd til, hvordan du kan undgår nogle af netop disse ulykker.
Ulykker med stige:
Sæt aldrig noget under en stige. Den skal stå på et fast plant underlag, inden du går op på den.
Ulykker med knive og hobbyknive:
Den hånd, du ikke holder kniven med, behøver ikke at være lige der, hvor du skal skære. Hold den så lang væk som muligt, så du ikke skære dig selv i hånden. Lad være med at tage hele bladet ud på en hobbykniv - tag et led af gangen.
Ulykker med vinkelsliber:
Brug altid høreværn og sikkerhedsbriller, når du skærer med en vinkelsliber. Tag aldrig beskyttelseskappen af maskinen for at komme bedre til, når klingen bliver for lille - køb en ny klinge i stedet for.
Sikkerhedsudstyr sælges sammen med motorsaven

Silvan sælger primært sikkerhedsudstyr sammen med de større maskiner.

Høreværn.jpg - Vi sælger ikke sikkerhedsudstyr til de små maskiner, selvom man jo sagtens kan skære en finger af med en kap-geringssav. Det er til de store maskiner som motorsave og græstrimmere, at vi sælger sikkerhedsudstyr som hjelme, visir og sikkerhedsbriller, fortæller Thorbjørn Jensen, indkøbsdirektør i Silvan.
Brug høreværn til alt undtagen en skruemaskine

Casper Kjerumgaard mener ikke, det er nok kun at bruge sikkerhedsudstyr til de store maskiner.

- Når man bruger elektrisk værktøj - lige med undtagelse af en skruemaskine - skal du f.eks. altid bruge høreværn, siger han.
Relaterede sider:


Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv