Det brænder i vandet

 
I Danmark findes to forskellige arter brandmænd - den røde og den blå brandmand. Den blå er sjælden. Begge arter har de karakteristiske fangarme med små ’sække’. I hver ’sæk’ er der en lille ’saks’, som bliver skudt ind i huden på den, som kommer i kontakt med den.
’Saksen’ klipper et lille hul, og samtidig sætter den sig fast. På saksen sidder en lille tarm med gift, der kan være smertefuld for mennesker.
Men det er helt ufarligt.
 
Den bedste lindring opnås ved at fjerne så mange af nældecellerne som muligt - helst alle – og hurtigst muligt. Det gøres mest effektivt ved indsæbning af det ramte område med barberskum og en tæt barbering.

Skulle der alligevel opstå lidt svie, kan området påsmøres et let lokalbedøvende middel, f.eks. "Xylocain liniment creme 5 %".
Herhjemme er der ingen gopler, der kan slå mennesker ihjel. Det gør ondt i en time eller to, og så bliver det til en irriterende kløe - men det varer kun op til fem timer.

I Australien lever derimod en brandmand, der med rette kan kaldes en dræber.

Stinning Hornest hedder den. I fangarmene har den en lammende nervegift, der hvert år dræber 60- 70 mennesker.

Og det er markant flere end alverdens hajer, der tilsammen ikke har mere end 15 menneskeliv på samvittigheden årligt.Relaterede sider:


Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv