TrygFondens hjertestartere har reddet liv 4 gange

TrygFondens 200 hjertestartere, der er opstillet i det offentlige rum, har nu reddet liv fire gange på lidt over et år. Senest skete det på Hovedbanegården, hvor en 67-årig mand overlevede et hjertestop.

 

 

Povl Schultz Hansen havde været til frokost på sin tidligere arbejdsplads og var på vej hjem. Mens han stod på Hovedbanegården og ventede på sit tog, følte han sig pludselig meget svimmel. Det næste han husker er, da han blev løftet op på båren på vej ind i ambulancen, skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

 

- Når det endelig skulle være, var det et heldigt sted at få hjertestop, fordi der var adgang til en hjertestarter, og fordi de personer, der var omkring mig, ikke tøvede med at tage den i brug. Var jeg faldet om derhjemme eller et andet sted, tror jeg ikke, jeg havde været i live i dag, siger Povl Schultz Hansen.

 

 

Tiden er altafgørende

 

Overlæge Søren Loumann Nielsen er chef for akutlægebilen i Region Hovedstaden, der årligt behandler ca. 400 hjertestop. Han har derfor stor erfaring i behandling af hjertestop og det efterfølgende forløb.

 

- At Povl Schultz Hansen er kommet sig så godt over sit hjertestop hænger sammen med, at han fik hurtig hjælp. Chancen for overlevelse falder med 10 procent for hvert minut, der går, efter at hjertestoppet er sket. Derfor er der et stort behov for TrygFondens hjertestartere i det offentlige rum - ikke mindst i de områder, hvor der er langt til hospitalet, eller hvor ambulancen er længe om at nå frem, siger Søren Loumann Nielsen.

 

Povl Schultz Hansen har det godt efter hjertestoppet. Han har efterfølgende fået en ballonudvidelse og indopereret en ICD-enhed - dvs. en slags pacemaker, der aktiveres, når der er brug for det.

 

Povl var dermed en af de heldige, der overlevede et hjertestop takket være TrygFondens hjertestartere. De øvrige tre patienter, der overlevede hjertestop, var en 73-årig mand i Lyngbyhallen og to midaldrende mænd i henholdsvis Grænsehallerne i Kruså og Værløse Hallen.

 

 

 

 

I det offentlige rum er hjertestarterne som regel synligt

 placeret i et skab. Foto: Laerdal

 

 

 

Uddeling af hjertestartere


Via en fadderordning har TrygFonden uddelt 200 hjertestartere. De bliver hængt op, hvor der færdes mange mennesker, hvor der er langt til nærmeste hospital eller hvor der er en øget risiko for at opleve hjertestop. Eksempler herpå er idrætscentre og togstationer. Man kan søge om en hjertestarter via TrygFondens hjemmeside. Ansøgningsfristen er den 1. september 2008.

TrygFonden opfordrer alle borgere til at sætte sig ind i, hvordan hjertestarteren anvendes. Det kan de gøre på hjemmesiden hjertestarter.dk. Her kan alle med en hjertestarter også registrere placeringen, så hjertestarteren kan gøre størst mulig nytte.

 

Virksomheder køber også hjertestartere

 Mange private og offentlige virksomheder kan ikke få en hjertestarter af TrygFonden, fordi de ikke opfylder ansøgningskriterierne. Nogle virksomheder vælger derfor selv at investere i dem.

Der er i øjeblikket ingen, som ved, hvor mange hjertestartere der er ophængt rundt omkring i Danmark, og hvor mange liv de samlet set har reddet.

Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv